Dieta bezglutenowa: żywność, korzyści i wskazówki

Dopiero w ostatnich latach dieta bezglutenowa gwałtownie zyskała na popularności. W rzeczywistości wydaje się, że prawie wszyscy unikają glutenu, niezależnie od tego, czy naprawdę go potrzebują. Żywność bezglutenowa stała się synonimem zdrowego odżywiania, obok wszystkiego co bez cukru, bez laktozy i bez węglowodanów. Ale czym jest gluten, dlaczego jest tak szkodliwy i czy naprawdę musimy go wyeliminować z naszej diety?

Dla niektórych wyeliminowanie glutenu może przynieść im niezliczone korzyści zdrowotne. Dieta bezglutenowa, taka jak dieta w nietolerancji glutenu, może zwiększyć spalanie tłuszczu, zapewnić dodatkowy przypływ energii, zmniejszyć stan zapalny i złagodzić objawy trawienne, takie jak wzdęcia, gazy lub biegunka. Dla innych unikanie glutenu może być również kluczem do zmniejszenia problemów behawioralnych i poprawy objawów autyzmu i zespołu jelita drażliwego.

Gluten znajduje się w wielu pokarmach, są takie pokarmy, które zawierają gluten, których możesz nie podejrzewać. Przyjęcie diety bezglutenowej wydaje się być zniechęcającym zadaniem, ale nie powinno. Włączając do swojej diety pokarmy bezglutenowe, będziesz miał po prostu korzyści zdrowotne. Zobacz więcej na stronie https://naparze.pl/rozne/jak-rozpoznac-bezglutenowe/

Co to jest gluten?

Przed dyskusją na temat tego, czy dieta bezglutenowa jest dobra czy zła, ważne jest, aby zrozumieć, czym jest gluten. Gluten to rodzaj białka występujący w ziarnach takich jak pszenica, jęczmień i żyto, który jest odpowiedzialny za nadanie żywności elastyczności i zapewnienie konsystencji żucia. Często dodaje się go również do innych produktów spożywczych w celu modyfikacji stabilności i struktury produktów, np. sosów do przypraw, wędlin itp.

Wiele osób ma nietolerancję lub wrażliwość na gluten, co może powodować szereg negatywnych skutków ubocznych (problemy trawienne i zmiany nastroju) po spożyciu glutenu.

Niektóre osoby chorują również na celiakię, która jest chorobą autoimmunologiczną. Kiedy osoba z celiakią spożywa pokarmy zawierające gluten, wywołuje to reakcję immunologiczną, która powoduje uszkodzenie wyściółki jelita cienkiego. Może to powodować złe wchłanianie i niedobory żywieniowe wraz z objawami takimi jak biegunka, niedożywienie, wysypka i zmęczenie.

Korzyści z diety bezglutenowej

Wyeliminowanie glutenu ze swojej diety może być wyzwaniem, ponieważ znajduje się on niemal wszędzie. Na przykład owies nie zawiera naturalnie glutenu. Ale czy owies ma gluten, gdy kupuje się go w sklepie? Niestety, odpowiedź nie jest tak jednoznaczna – w rzeczywistości, ze względu na zanieczyszczenia krzyżowe, wiele produktów spożywczych – w tym owies – zawiera niewielką ilość glutenu, co może powodować poważne problemy dla osób z wrażliwością lub nietolerancją, nie mówiąc już o tych z celiakią. Jednak dla osób wrażliwych na gluten, przestrzeganie diety bezglutenowej przynosi wiele korzyści zdrowotnych.

Badania nadal odkrywają wiele potencjalnych korzyści, od zwiększonego poziomu energii do zmniejszonych objawów autyzmu u dzieci i nie tylko.

Może poprawić problemy z trawieniem

Problemy trawienne, takie jak wzdęcia, gazy, zaparcia lub biegunki to niektóre z charakterystycznych objawów wrażliwości na gluten wraz z innymi skutkami ubocznymi, takimi jak zmęczenie, bóle głowy, zamglony umysł i wahania nastroju. Ponadto do niektórych typowych objawów celiakii należą: wymioty, nudności, wzdęcia i biegunka. Jeśli doświadczasz któregoś z tych problemów po spożyciu pokarmów z glutenem, wyeliminowanie ich z diety może znacznie pomóc w zmniejszeniu objawów.

Jeśli regularnie doświadczasz problemów trawiennych po spożyciu pokarmów zawierających gluten, rozważ dietę eliminacyjną, aby określić, czy dieta bezglutenowa mogłaby pomóc w zapewnieniu długotrwałej ulgi.

Dieta bezglutenowa może zmniejszyć stan zapalny

Osoby chore na celiakię, jeśli nadal będą spożywać gluten, mogą z czasem przyczynić się do rozwoju rozległego stanu zapalnego w organizmie. Zapalenie jest normalną odpowiedzią immunologiczną, ale przewlekły stan zapalny może być związany z rozwojem chorób przewlekłych, takich jak choroby serca i rak. Jeśli masz celiakię, dieta bezglutenowa może pomóc Ci uniknąć stanu zapalnego i zapobiec szkodliwym konsekwencjom zdrowotnym.

W jednym z badań na zwierzętach zaobserwowano, że spożycie glutenu przesunęło równowagę zapalnych komórek odpornościowych u myszy, powodując wzrost markerów stanu zapalnego. Z kolei w innym badaniu na zwierzętach stwierdzono, że przestrzeganie diety bezglutenowej poprawiło poziom markerów stanu zapalnego u myszy. Potrzebne są jednak dalsze badania na ludziach, aby określić, czy dieta bezglutenowa może pomóc w zmniejszeniu stanu zapalnego u ludzi, w tym u osób z celiakią i bez niej.

Pomaga w utracie wagi

Oprócz zmniejszenia objawów takich jak dyskomfort trawienny i zmęczenie, niektóre badania ustaliły również, że przestrzeganie diety bezglutenowej może pomóc w utracie wagi. W badaniu na zwierzętach z 2013 roku odnotowano, że myszy leczone dietą bezglutenową wykazywały redukcje masy ciała i tkanki tłuszczowej, nawet bez zmian w spożyciu pokarmu. Mieli również wzrost specyficznych receptorów i enzymów, które poprawiają rozkład tłuszczu. Nie wiadomo jednak jeszcze, czy efekt ten może dotyczyć ludzi. Konieczne są dalsze badania, zwłaszcza u ludzi.

Może dostarczać dodatkowej energii

Niektórzy ludzie zgłaszają uczucie zmęczenia i ospałości po spożyciu pokarmów zawierających gluten. Jeśli tak jest w Twoim przypadku, dieta bezglutenowa może zapewnić dodatkową energię i zapobiec zmęczeniu i znużeniu, które pojawia się po spożyciu glutenu.

Celiakia może również powodować złe wchłanianie składników odżywczych, co również może być przyczyną zmęczenia. Dla osób cierpiących na te problemy spożycie glutenu może wywołać reakcję immunologiczną, która powoduje, że komórki odpornościowe atakują wyściółkę jelita cienkiego.

Z czasem uszkodzenia wyłożenia mogą upośledzić wchłanianie niektórych składników odżywczych, utrudniając uzyskanie składników odżywczych potrzebnych do utrzymania poziomu energii. W szczególności obniżony poziom żelaza, kwasu foliowego, witaminy B12, witaminy D, cynku i magnezu jest często obserwowany u pacjentów, którzy nie stosują odpowiedniej diety przy celiakii.

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY
Dodaj komentarz
Możesz także polubić