Smaczna, chrupka, z najwyższej jakości składników – właśnie taka powinna być oryginalna pizza, i takiej warto szukać, jeśli ktoś poczuje na nią chęć. Co, jak się okazuje, zbyt proste to nie będzie. Najróżniejszych lokali oferujących pizzę działa na rynku naprawdę sporo, ale jedynie o części z nich powiedzieć można, że serwują najwyższe jakościowo potrawy. W pozostałych Pizza w pizzeria Poznań po prostu jest, jednym smakować będzie mniej, innym więcej, lecz do ideału naprawdę jej będzie daleko. Przede wszystkim bardzo ważne są składniki. Jeśli dana pizza faktycznie smakować ma tak jak na południu Włoch, to nie ma miejsca na żadne kompromisy. Dotyczy to w praktyce wszystkiego, co w potrawie się znajdzie, czyli i mąki, i pomidorów, i pozostałych dodatków, takich jak sery czy zioła. Na przykład porównując pomidory dojrzewające na słonecznych stokach Sycylii z krajowymi, to można od razu wyczuć mnóstwo różnic w smaku.
Nawet odrobina oliwy, jaka jest dodawana do ciasta czy sosów również może bardzo wpłynąć na ostateczny smak. Bardzo ważna jest też świeżość wszystkich składników, użycie zleżałych czy przeterminowanych nie tylko zaważy na jakości, ale może być również powodem poważnych zatruć pokarmowych. Również mrożonki nie smakują zbyt smacznie, i pizzerii, które je wykorzystują również warto unikać. W wielu pizzeriach {można podejrzeć kucharzy w czasie pracy, da się wtedy też spojrzeć na składniki, których oni używają i sprawdzić ich jakość. Jeżeli do kuchni nie będzie dostępu, to jakość użytych składników można będzie ocenić po tym, co się pojawi na talerzu.
Rozwodniona i mało apetycznie wyglądająca pizza to znak, że właścicielom niekoniecznie zależy na najwyższej jakości. Ogromne znaczenie dla końcowego smaku ma też piec. Dobra pizzeria Poznań nie będzie używać na prąd, a jedynie opalane drewnem, o ile nie zabronią tego regulacje związane z ochroną środowiska. Kamień w piecu na drewno znacznie również się rozgrzewa i uzyskuje większą temperaturę, a poza tym wchłania nieco wilgoci, co sprawia że ciasto staje się idealnie wypieczone, a jednocześnie chrupiące.